Pagina 1 | 2

Vormenpuzzels

Het ligt misschien voor de hand, maar vormenpuzzels zijn er in verschillende vormen. De klassieke puzzel voor houten vormpjes bestaat uit een grondplaat waarin grillige of meer glooiende gaten zijn gestanst of gezaagd. Soms kent die grondplaat een decor, wat uw dreumes helpt het juiste vormpje op de juiste plek te leggen; een andere keer betreft zo’n insteekpuzzel een naturel blank-houten plaat. Andere vormenpuzzels kennen maar één groot ‘gat’ waar de verschillende vormpjes aan elkaar worden gelegd tot één geheel. Een mooie variant hierop zijn de ‘schilderijtjes’ van Goki: deze ‘inlegpuzzel’ kent 4 fases, waarin een eikeltje uitgroeit tot boom. Net als ‘Wat groeit hier’, ‘Kip’, ‘Vlinder’ en ‘Kleine Beer’ betreft deze ‘Boom’ in feite 4 puzzels die een vrolijk verhaal vertellen. V&D vindt het prachtig hoe de ontwikkeling van uw baby tot zelfstandig kind vorm krijgt - fijn als onze puzzels daarbij mogen helpen.

Een beeldje van een vormenpuzzel

Fabrikant Mamamemo levert lieve vormenpuzzels uit maar 5 stukken. Zet u met uw kleintje meneer Konijn, Egel, Vos, of Hert in elkaar dan kunt u die mooi rechtop zetten in zijn of haar baby-/kinderkamer (de stukken zijn namelijk 2 cm dik). Ook speciaal is de Goula ‘voelpuzzel’: vier dierenvormpjes hebben allemaal hun eigen stofje en textuur. Aai het schaapje en misschien kun je het de volgende keer zonder kijken op zijn plekje leggen?

Vormende puzzels voor meer dan motoriek alleen

Naast ‘gewone’ vormen- en inlegpuzzels met auto’s en dieren, heeft V&D van Mamamemo ook een vijf-laags puzzel van een jongen en een meisje. Hiermee ontdekt uw zoon of dochter hoe het menselijk lichaam er van binnen uitziet: botten, organen, spieren, huid en haar tot het compleet aangeklede lichaam - het past keurig op elkaar.

Vormenpuzzels zijn dus absoluut goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek van baby’s en dreumesen, maar zelf op iets oudere leeftijd valt er met dit soort puzzels veel te leren. Small Foot leert kinderen met vormenpuzzels gezichtsuitdrukkingen onderscheiden; de Melissa & Doug Alfabet puzzel leert uw peuter letters of laat hem meezingen met een vormenpuzzel met geluid.

Losse vormen waarmee uw kind kan puzzelen

Vormenpuzzels vormen de eerste puzzels waar piepkleine handjes naar grijpen. Dieren en auto’s zijn misschien al herkenbaar maar ook geometrische vormpjes - mooi gekleurde blokjes, dakjes, plankjes en cilindertjes - kunnen eindeloos boeien. Kinderen kunnen ze stapelen maar ook proberen ze weer netjes op te bergen in hun doosje, of er juist iets mee bij elkaar te puzzelen wat ‘lijkt’ of lijkt op moderne kunst. Goki presenteert deze als ‘Houten Bouw- en legpuzzels’, ‘Een wereld van verschil’, en als puzzel diamant en puzzel cirkel.