OP=OP
0 Artikelen

Gehaktmolens

Wie draait er nog zelf gehakt? In Nederland is het ‘woensdag gehaktdag’. In de politiek is het een grappige bijnaam voor De Dag der Verantwoording; kamerleden proberen dan ‘gehakt te maken’ van de vele cijfers die de regering - altijd op een woensdag - presenteert. Niet iedereen van de regering staat te popelen om ‘door de molen’ te worden gedraaid.

Van oorsprong is woensdag de traditionele en letterlijke gehaktdag. De slager slachtte vroeger op maandag en verwerkte het vlees op dinsdag tot de karbonades, riblappen enz. Wat overbleef werd met een vleesmolen of gehaktmolen fijngemalen en op woensdag verkocht als vers gehakt.

Zelf gehakt draaien met een gehaktmolen

Wat de slager kan, kunt u thuis ook: vers gehakt draaien. Een prachtige uitdaging voor hobbykoks die meer dan gehakt op hun menu zetten. Ook harde worstjes, braadworst of paté maakt u zelf met een gehaktmolen (en een goed recept). Voor gehakt geldt als vuistregel dat u een beetje vet niet schuwt: gaat u uit van 75% rundvlees en 25% varkensvlees, dan kan het niet misgaan. Wist u overigens dat u met een goede gehaktmolen ook eenvoudig noten fijn maalt, of groenten.

Handbediende of elektrische gehaktmolen?

Binnen ons assortiment keukenmachines vindt u verschillende opties als u zelf gehakt wilt draaien. Een goedkope handbediende gehaktmolen kost bij V&D nog geen twee tientjes en luxer kan ook, in aluminium of kunststof. Wie kiest voor professioneel gemak. koopt een rvs/kunststof elektrische gehaktmolen van Westmark. Met diverse onderdelen voor de gehaktmolen kunt u alle kanten op, van fijn tot grof en zelfs ‘zoete broodjes’ bakken met de Westmark koekjesschijf. Ook Hendi, Lacor, en Jupiter zijn merken die we u ‘hartig’ kunnen aanbevelen. Bijvoorbeeld om zelf de smakelijkste saucijzenbroodjes te maken. Eenvoudig maar heerlijk.

Recept saucijzenbroodjes: zorg voor koele ingrediënten en liefst een koele molen; verwerk 375 gr riblappen en 125 gr speklappen in blokjes van 2x2cm tot gehaktrolletjes; kruid die met nootmuskaat, paprikapoeder, peper/zout; vouw daar bladerdeeg omheen (pakje à 10 vellen) en druk uiteinden vast met een vork; bestrijk deze met een losgeklopt ei, 20 minuten in de oven en smullen maar. Zelf bereid is wel zo lekker. En… U vraagt, wij draaien: uw gehaktmolen bezorgen we veelal in 1-2 dagen bij u thuis. Gratis.